De Dorpkerk is een Hervormde wijkgemeente binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), gevestigd in Hendrik-Ido-Ambacht. Wij zijn een geloofsgemeenschap die zich richt op het Woord van God. De Bijbel vormt de basis en richtlijn voor al onze activiteiten en ons spreken over God.
Elke zondag verkondigen we het evangelie en verwonderen we ons over Gods genade. Onze kerk is een plek van rust waar we op adem kunnen komen en antwoorden vinden op actuele levensvragen. De kern van onze gemeenschap is het geloof dat Jezus Christus de Zoon van God is. Door Zijn verzoenend lijden en sterven is de weg naar God de Vader voor ons heropend.
We voelen ons verbonden met de geloofsbelijdenissen van de vroege kerk en de Reformatie. We staan in een rijke traditie, maar laten de dingen niet bij het oude. Integendeel, we nemen de traditie mee en vertalen deze naar de wereld waarin wij leven.
Als geloofsgemeenschap van de Dorpskerk verlangen we naar groei in het geloof en het volgen van Christus. We willen ons verdiepen in de Bijbel, waar God ons toont hoe Hij met Zijn volk meereist. In Jezus zien we de bevrijdende keuze voor het goede, zoals de HEER dat van ons verlangt.
We besteden bijzondere aandacht aan de kinderen en jongeren in onze gemeente. In de kerkdiensten, catechese en het jeugdwerk willen we hen laten ervaren wat het betekent om in geloof te groeien.
Als geloofsgemeenschap willen we duidelijk zijn in de kern van ons geloof en ruimdenkend in bijzaken, omdat we erkennen dat de kerk van Christus groter is dan onze eigen gemeente. De kern van ons geloof is verwoord in de Apostolische Geloofsbelijdenis, die we vrijwel elke zondag uitspreken.
Wij wonen in Hendrik-Ido-Ambacht of omgeving en maken deel uit van een sterk geseculariseerde samenleving. Tijdens de wekelijkse erediensten vinden we in de Bijbel houvast en inspiratie, zowel voor onszelf als voor de mensen met wie we samenleven. We moedigen elkaar aan om Gods liefde zichtbaar te maken in onze contacten met anderen.
We zoeken actief contact met onze broeders en zusters in het geloof, en met andere tijdgenoten, zowel lokaal als wereldwijd.
Onze intentie is dat de Dorpskerk een plek is waar mensen leren wat het betekent om de bevrijdende weg van Jezus Christus te volgen. Dit begint in de kerkdiensten en breidt zich uit naar alle activiteiten binnen onze wijkgemeente.
Vrijheid in Christus is een belangrijk kenmerk van ons geloof. Net als Jezus voelen wij ons verbonden met hen die slachtoffer zijn geworden van welk systeem dan ook. We beseffen dat wij instrumenten zijn in Gods handen om Zijn bevrijdend handelen vorm te geven in de levens van mensen die lijden onder geweld, armoede, onderdrukking, verslaving en uitsluiting.
De eredienst is het kloppend hart van onze gemeente. Tijdens deze diensten wordt het Woord van God verkondigd, uitgelegd en toegepast op ons leven. De gemeente reageert hierop met liederen en gebeden. Het is daarom belangrijk om het grote belang van de zondagse vieringen te onderkennen: vieren doen we samen.
Door de jaren heen verandert de samenstelling van de gemeente. We hebben nu een grote groep jongeren, jonge gezinnen en ook een aanzienlijk aantal oudere mensen. Iedereen moet zich "thuis" kunnen voelen in de kerk tijdens de eredienst.
We willen de aandacht vestigen op de doop als het startpunt van de weg die het evangelie ons wijst. De doop staat immers in het perspectief van het komende koninkrijk. De doop bepaalt ons erbij dat we horen bij Jezus Christus en zijn nieuwe wereld. In prediking, catechese en kringwerk zullen we ontdekken wat dat betekent voor ons dagelijks leven.
Het Heilig Avondmaal is de maaltijd van Jezus Christus. We vieren het avondmaal in het perspectief van onze bestemming: de maaltijd van het koninkrijk waar Christus zelf de gastheer is. De apostel Paulus schrijft: “Dus altijd wanneer u dit brood eet en uit de beker drinkt, verkondigt u de dood van de Heer, totdat Hij komt.” Wat dit wonderlijke geheim is willen we met elkaar onderzoeken. Als gemeente hopen we te ontdekken dat deze maaltijd niet alleen terugzien is op wat Christus gedaan heeft, maar ook uitzien is naar zijn komst.
Leren is de kern van het volgen van Jezus, ook wel "groeien in geloof" genoemd. De discipelen van Jezus werden "leerlingen" genoemd en Zijn woorden worden vaak aangeduid als "onderricht". Het volgen van Jezus moet je je hele leven lang leren.
Daarom staat leren centraal in de Dorpskerk: wij zijn een lerende gemeente. Dit geldt voor de hele gemeente!
Een lerende gemeente zijn vraagt om een bescheiden houding. We moeten erkennen dat we niet alle wijsheid in pacht hebben, de moed hebben om vragen te stellen aan anderen, en een open houding hebben om de vragen van anderen eerlijk te beantwoorden met wat we zelf in de praktijk hebben geleerd.
Als mens ben je nooit uitgeleerd, en dat geldt zowel voor kinderen en jongeren als voor volwassenen. Samen leren met anderen biedt inzichten die je alleen nooit zou ontdekken. De onderlinge ontmoeting is daarbij onmisbaar: het delen van ervaringen, het bemoedigen en inspireren van elkaar. Dit gebeurt tijdens de erediensten, de catechese, in kringen, op clubs, tijdens koffiemomenten na de dienst, en op al die andere plaatsen waar wij elkaar in Jezus' naam ontmoeten.
Vanuit Gods liefde voor ons en Zijn opdracht om onze naaste lief te hebben als onszelf, zoeken wij verbinding. We willen delen wat we tijdens de vieringen hebben ontvangen. Dit doen we onderling als leden van de gemeente, zonder onderscheid te maken tussen mensen. Zo worden wij broeders en zusters in Christus en vormen we samen met Hem één lichaam. We zoeken naar manieren om elkaar te ontmoeten, beter te leren kennen, en elkaar te ondersteunen en bemoedigen in ons geloofsleven.
We delen wat we hebben ontvangen niet alleen binnen de kerk, maar ook daarbuiten: in onze dagelijkse omgeving, zoals in gezin, buurt, werk, of school.
De Dorpskerk wil daarnaast een gastvrije gemeente zijn, zowel voor elkaar als voor onze plaatsgenoten. Delen betekent ook dat we onze missionaire opdracht begrijpen en vormgeven. We willen groeien in “missionair kerk-zijn” en ondersteuning bieden aan zending wereldwijd.
Samen met de Ark en de Elimkerk vormen we Hervormd Ambacht. Iedere wijk heeft zijn eigen kerkenraad, maar op tal van vlakken werken we nauw met elkaar samen. Bijvoorbeeld het gezamenlijk jeugdwerk, via Jeugdcentrum Ambacht en zaken op het gebied van diaconie en het gebouwenbeheer.
Voor meer informatie over Hervormd Ambacht kunt u terecht op Hervormdambacht.nl
De Commissie voor Kerk en Israël van de Hervormde gemeente te Hendrik-Ido-Ambacht is opgericht in november 1988 en wordt gevormd door leden van de drie wijkgemeenten. Ze telt momenteel zeven leden.
Zij stelt zich ten doel de gemeente bewust te maken van de innige verbondenheid met Israël, als zijnde het door God uitverkoren volk in het verleden, heden en in de toekomst.
Uitgangspunt voor haar handelen is Romeinen 11:17-18 “En zo enige der takken afgebroken zijn, en gij, een wilde olijfboom zijnde, in derzelver zijt ingeënt, en des wortels en der vettigheid des olijfbooms mede deelachtig zijt geworden, zo roem niet tegen de takken; en indien gij daartegen roemt, gij draagt den wortel niet, maar de wortel u”.
De Dorpskerk is betrokken bij verschillende zendingsprojecten. Voor meer informatie kunt u terecht op
http://hervormdambacht.nl/zending